Xylokastronews.gr
ΔΕΡΒΕΝΙΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤουρισμός

Ορεινή Κορινθία: Ταξίδι μεταξύ βουνού, κάμπου και μύθου λίγο έξω από την Αθήνα

Το travel.gr εκθειάζει και πάλι την περιοχή μας! Τόσο η εγγύτητα μεταξύ βουνού και θάλασσας, όσο και η ομορφιά του τοπίου, σε συνδυασμό με τις πεντανόστιμες λιχουδιές που γεύεται ο επισκέπτης, μας καθιστούν ψηλά στη λίστα των εκδρομικών επιλογών. 

Από την ατζέντα των προορισμών δεν λείπουν φυσικά η Καρυά, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας και το σπήλαιο του Ερμή

Την Καρυά θα τη βρει κανείς 6 χιλιόμετρα δυτικά των Τρικάλων Κορινθίας, σε υψόμετρο 1.300 μέτρων. Πρόκειται για το δεύτερο πιο ψηλό χωριό της Πελοποννήσου, απέχοντας περίπου δύο ώρες από την Αθήνα και μιάμιση ώρα από την Πάτρα. 

Η περιοχή διαθέτει ένα αρκετά καλό οδικό δίκτυο, γεγονός που διευκολύνει τις εξορμήσεις των επισκεπτών, είτε προσέρχονται στην Καρυά από το Ξυλόκαστρο, είτε από το Δερβένι. Το χωριό με το πανέμορφο φυσικό τοπίο, τις γόνιμες καρυδιές, και τη μεγάλη ιστορία που ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, αποτελεί «ορμητήριο» για όσους θέλουν να μεταβούν στον Φενεό, τα Τρίκαλα Κορινθίας και την Ευρωστίνη.

Συγκεντρώνει τα βλέμματα όσων αγαπούν τις αναβάσεις και το περπάτημα στη φύση αλλά και των λάτρεων των αθλημάτων στο βουνό, όπως είναι το mountain bike κ.ά. Κάθε χρόνο, λοιπόν, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, θα συναντήσεις επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, να απολαμβάνουν τη φιλοξενία στους ξενώνες, τον παραδοσιακό καφέ, τους πιο νόστιμους λουκουμάδες και τα μοναδικά προϊόντα του τόπου στις ταβέρνες του χωριού.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Αν το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν πέφτει χιόνι, είναι οι εξορμήσεις στα βουνά, τότε μια βόλτα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας είναι ό,τι ακριβώς σού χρειάζεται! Ευρύχωρο, προσεγμένο και κατάλληλο για μια σειρά από δραστηριότητες, το εν λόγω Αθλητικό Κέντρο μπορεί να σου χαρίσει την απόδραση που επιθυμείς.

Πώς θα φθάσεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο;

Για να μεταβείς στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, ακολούθησε τις ταμπέλες που σε βγάζουν στην έξοδο της Εθνικής Οδού για Ξυλόκαστρο. Μόλις βρεθείς στον κυκλικό κόμβο, συνέχισε προς Τρίκαλα Κορινθίας. Μόλις περάσεις και τα Άνω Τρίκαλα, τότε θα βρίσκεσαι μια ανάσα από τον προορισμό σου.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο ανήκει στο βορειανατολικό άκρο του οροπεδίου της Ζήρειας. Πρόκειται για ένα απόλυτα «στρατηγικό σημείο», από το οποίο μπορείς να θαυμάσεις τόσο τη µικρή Ζήρεια µε τις απόκρηµνες πλαγιές, όσο και την ψηλότερη κορυφή της που αγγίζει τα 2.376 µέτρα. Παράλληλα όμως, γίνεσαι μάρτυρας ενός κατάφυτου τοπίου που δεν είναι άλλο από τη χαράδρα της Φλαµπουρίτσας.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα Χιονοδρομικό Κέντρο, µόλις 45 λεπτά από το Ξυλόκαστρο και σε υψόµετρο 1600 µέτρων. Αλήθεια, πόση χιονισμένη περιπέτεια αντέχεις;

Είσαι για αθλητικές δραστηριότητες ή για μια στάση στο σαλέ;

Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι για όλους. Για σένα που επιζητάς τη δράση μέσα από αγαπημένες ή πρωτόγνωρες αθλητικές δραστηριότητες, για σένα που ψάχνεις ένα μέρος για να γεμίσεις τη μνήμη των παιδιών σου από χαρούμενες εικόνες, αλλά και για σένα που επιθυμείς να δοκιμάσεις το αγαπημένο σου ρόφημα σε ένα ξεχωριστό σαλέ.  

Στο σημείο θα συναντήσεις επισκέπτες που κάνουν σκι, επιχειρούν περιπατητική ανάβαση, διαδροµές µε τζιπ, πεζοπορία, παιχνίδι σε έλκυθρα, snowmobile αλλά και ό,τι άλλο βάζει ο ευφάνταστος νους σου.

Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε ένα μωρό, που όμως δεν έμοιαζε με τ’ άλλα. Το ονόμασαν «Ερμή» και προέκυψε από την ένωση του θεού Δία και της Νύμφης Μαίας. Είχε φτερά για να πετά, σπιρτάδα για να ξεγελά και αποστολή του ήταν συνήθως να μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και των θεών. Έτσι κι έκανε, λοιπόν.

Ήταν αυτός που δημιούργησε τη μουσική λύρα από καβούκι χελώνας και νεύρα ζώου, την οποία αργότερα χάρισε στον Απόλλωνα, για να του κατευνάσει τον θυμό. Του είχε κλέψει τα βόδια, βλέπεις, λίγες μόλις ημέρες αφότου γεννήθηκε κι ο Απόλλωνας επιζητούσε δικαιοσύνη. Όμως, ο Ερμής ήταν πολλά περισσότερα. Οι άνθρωποι τον αγαπούσαν και τον λάτρευαν. Άλλωστε, πώς να το κάνουμε; Ο Ερμής διατηρούσε κάτι ανθρώπινο, κάτι προσηνές. Είχε σπιρτάδα, ήταν γρήγορος, ήξερε να κλέβει αλλά και να προστατεύεται όταν γινόταν αντιληπτή η απάτη του.

Μπορεί να μην ξέρουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε ο μύθος του, όμως γνωρίζουμε το μέρος, στο οποίο η Μαία τον έφερε στον κόσμο. Ο λόγος γίνεται για το «Σπήλαιο του Ερμή», που θα το βρεις στο όρος Ζήρεια και σε υψόμετρο 1.750 μέτρων. Ας ανακαλύψουμε μαζί τη γενέτειρα του ψυχοπομπού Ερμή.

Πώς θα φθάσεις εκεί;

Αν σου αρέσει να διασχίζεις μονοπάτια σε βουνά και πλαγιές, το Σπήλαιο του Ερμή είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Ξεκίνησε τη διαδρομή σου από τα Άνω Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα, από τη μονή του Αγίου Βλασίου. Φθάνοντας στη θέση «Βαρνεβό», η οποία σε οδηγεί προς το οροπέδιο της Ζήρειας, θα βρεις ένα κιόσκι.

Από εκεί ξεκινά μονοπάτι με σηματοδότες που σε οδηγεί στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Μόλις φθάσεις στο τέλος της Φλαμπουρίτσας, ακολουθείς το μονοπάτι που ανηφορίζει προς τη Ζήρεια, μέχρι να συναντήσεις το δρομάκι που θα σε πάει στο Σπήλαιο του Ερμή.

Τι θα συναντήσεις στο Σπήλαιο του Ερμή;

Το 1972, μια χρονιά αφότου εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το Σπήλαιο, πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφησή του από ειδικούς σπηλαιολόγους. Η έκταση του σπηλαίου υπολογίζεται στα 1.200 τ.μ. και αποτελείται από αλλεπάλληλους θαλάμους, 10 στο σύνολο.

Κάθε θάλαμος οδηγεί τον επισκέπτη στον επόμενο, μέσα από ένα κατηφορικό έδαφος και με τη βοήθεια σχοινιών που έχουν τοποθετηθεί από τους ντόπιους και τους φιλοξενούμενους. Η ένωση των σταλακτιτών με τους σταλαγμίτες και τα επιβλητικά σχέδια που δημιουργεί το μοναδικό πάντρεμα, ενισχύουν το δέος που θα νιώσεις μόλις αντικρίσεις το φυσικό έργο τέχνης.

Η κατάληξη του Σπηλαίου οδηγεί σε καταβόθρες, στους θαλάμους 9 και 10, σύμφωνα με τον χάρτη, οι οποίες έχουν βάθος 30 και 15 μέτρα, αντίστοιχα. Η εξερεύνηση έχει φθάσει μέχρι εκείνα τα σημεία κι ως εκ τούτου, θεωρούνται το τέλος της σπηλιάς.

Διάβασε το κείμενο εδώ: https://www.travel.gr/experiences/oreini-korinthia-taxidi-metaxy-voynoy/

Related posts

Χρήστος Πρωτόπαπας: Εθελοντικές Αιμοδοσίες στο Ξυλόκαστρο – Αυτά τα Χριστούγεννα δίνουμε Αίμα, Χαρίζουμε Ζωή (video)

Xylokastronews

Με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, πήρε την νίκη ο ΠΑΣ Κόρινθος (video)

Xylokastronews

Κόρινθος: Συνελήφθη 32χρονος που εκκρεμούσε σε βάρος του δικαστική απόφαση για ναρκωτικά

Xylokastronews

Leave a Comment